MÅLSÄTTNING Mottot för SHRK’s verksamhet är att erbjuda alla medlemmar tillfälle till en trevlig samvaro och att rida/köra efter klubbens möjligheter och de egna förutsättningarna.
HISTORIK År 1959 Stockholms Handikappridklubb grundades av Kristina af Geijerstam, med 4 polioskadade på Enskede Ridskola. På tävlingssidan har vår klubb i högsta grad varit pionjärer. Till de första ryttartävlingarna på Lida kom danska och norska observatörer, liksom intresserade från olika platser i Sverige. Detta fortsatte och klubben var bland annat medarrangör till de första Nordiska Mästerskapen för handikappade ryttare på Strömsholm. Duktiga ryttare från SHRK har alltid legat väl framme i Svenska, Nordiska och internationella tävlingar. Vid de första VM-tävlingarna för handikappade ryttare vanns en klass av Mona-Lis Petersson SHRK. På Ågesta Ridskola har två SM och ett flertal DM ägt rum. KM arrangeras varje år.
År 1980
Blev klubbens första år på Ågesta Ridskola, där vi fortfarande har vår verksamhet, och trivs mycket bra.
År 1998 Drottning Silvia och talman Birgitta Dahl besökte SHRK (se vidare länken Celebra besök)
År 2000 Kronprinsessan Victoria besökte SHRK (se vidare länken Celebra besök)
SHRK’s medlemmar tog i samarbete med Ågesta Ridklubb flest "Ridborgarmärken i landet, vilket gjorde att vi erhöll en delseger (50 biljetter till Globen show den 3 dec) och totalsegern, (en hinderpark för 30 000:-) vilken delades ut på Globen den 3 dec 2000. Priset mottogs av Kristina af Geijerstam.
År 2001 Stockholms handikappridklubb har vunnit "Viktoriahästen" vilken finansieras av Åby travet i Göteborg, vi gläder oss mycket åt detta. Utdelningen av priset ägde rum den 4 maj 2001, på Åby travbana. 2001 05 05: Vi hämtade priset, vid en mycket trevlig ceremoni, där hovstallmästaren överlämnade ett bevis på att vi skulle erhålla en handikapphäst. Från Solvalla kom en förfrågan om vi ville delta med vår handikappvagn och körhästen "Picasso" den 10 november 2001. Då skulle ett lopp som heter "Konung Carl XVI Gustavs Silverhäst" (Kronprinsessan Victorias fond, Final), köras. Vi körde som första ekipage i defileringen till loppet, med kusk, Ingrid Odenstad, instruktör Clas Wachsner och medhjälpare Christer Grandin. "Ågesta Ridskola" sponsrade vårt deltagande. Polishästen "Utter" och hans ryttare Ulla-Karin Karlsson, var på initiativ från medlemmar i klubben med på luciafirandet år 2001, och hade en liten uppvisning i "Utters" sätt att arbeta.
År 2002 Vi medverkade också med Karlo, Picasso och den nya maratonvagnen i luciafirandet 2002. Tyvärr hade vi nu bara en egen häst, Karlo, med på luciafirandet i år 2003, men vi fick låna ponnyn Tage från gammelgårdens stall, så det blev ett uppskattat inslag i showen även i år. 2002 10 21: Viktoriahästen: Stockholms Handikappridklubb kunde efter lång tids sökande köpa en lämplig häst till klubbens aktiva ryttare och kuskar. "Karlo", som är hans namn, kommer från Holland, är tio år gammal, valack, brun med vit bläs och en mankhöjd på ca 170cm. "Karlo" är tävlingskörd i enbett och par och fungerar även bra som ridhäst. Vår förhoppning är nu att vi har fått en duktig och mångsidig "handikapphäst". Vi vill tacka alla som gjort det möjlig för oss att skaffa honom. Utan "Viktoriahästfonden", familjen von Krusenstierna (Ågesta Ridskola), Svenska Ridsportförbundets Handikappkommitté, SHRK:s styrelse och många andra, hade det inte gått att genomföra införskaffandet av "Viktoriahästen Karlo".
År 2004 Från hösten 2004 har vi en ny körhäst som egentligen var tänkt till Nicke Pålssons fyrspann. Han heter Leon, är en brun valack född 1996 med mankhöjd 158 cm, och ser mycket fin ut.
År 2006 Kristina af Geijerstam som varit klubbens grundare och eldsjäl, lämnar ett stort tomrum, som aldrig kan fyllas. Saknaden kommer alltid att finnas kvar hos oss, som haft förmånen och glädjen att känna henne. Kristinas stora önskan var att klubben skall bestå och ge funktionshindrade i alla åldrar möjlighet att rida och köra häst. Vi får nu alla hjälpas åt att uppfylla hennes önskan och fortsätta driva klubben i hennes anda, där grunderna i klubbens strävanden skall vara att ge tillfällen till trevlig samvaro och där medlemmarnas egna förutsättningar skall vara beaktade. Ridningen rubriceras som fritidsridning, alltså ej ren terapiridning, och äger rum i ridhus under vintermånaderna, och i övrigt i den vackra och bilfria Ågestanaturen. Instruktörer och medhjälpare har genomgått Sv. Ridsportförbundets handikappledarutbildningar.
|