STOCKHOLMS HANDIKAPPRIDKLUBB

Ridning/Körning

Historik

Historik

MÅLSÄTTNING
                  Mottot för SHRK’s verksamhet är att erbjuda alla medlemmar tillfälle till en trevlig samvaro och att rida/köra efter klubbens möjligheter och de egna förutsättningarna.

HISTORIK
År 1959
                    Stockholms Handikappridklubb  grundades av Kristina af Geijerstam, med 4 polioskadade på Enskede Ridskola. På  tävlingssidan har vår klubb i högsta grad varit pionjärer. Till de första  ryttartävlingarna på Lida kom danska och norska observatörer, liksom  intresserade från olika platser i Sverige. Detta fortsatte och klubben var  bland annat medarrangör till de första Nordiska Mästerskapen för handikappade  ryttare på Strömsholm. Duktiga ryttare från SHRK har alltid legat väl framme i  Svenska, Nordiska och internationella tävlingar. Vid de första VM-tävlingarna  för handikappade ryttare vanns en klass av Mona-Lis Petersson SHRK.
   På Ågesta Ridskola har två SM och  ett flertal DM ägt rum. KM arrangeras varje år.

År 1980

                 Blev  klubbens första år på Ågesta Ridskola, där vi fortfarande har vår verksamhet, och trivs mycket bra.

                                                                                                                                                                            

År 1998
                    Drottning Silvia och talman Birgitta  Dahl besökte SHRK (se vidare länken Celebra besök)

År 2000
                    Kronprinsessan Victoria besökte SHRK   (se vidare länken Celebra besök)

SHRK’s medlemmar tog i samarbete med  Ågesta Ridklubb flest "Ridborgarmärken i landet, vilket gjorde att vi  erhöll en delseger (50 biljetter till Globen show den 3 dec) och totalsegern, (en  hinderpark för 30 000:-) vilken delades ut på Globen den 3 dec 2000. Priset  mottogs av Kristina af Geijerstam.

År 2001
                    Stockholms handikappridklubb har  vunnit "Viktoriahästen" vilken finansieras av Åby travet i Göteborg,  vi gläder oss mycket åt detta. Utdelningen av priset ägde rum den 4 maj 2001,  på Åby travbana.
                    2001 05 05: Vi hämtade priset, vid  en mycket trevlig ceremoni, där hovstallmästaren överlämnade ett bevis på att  vi skulle erhålla en handikapphäst.
                    Från Solvalla kom en förfrågan om vi  ville delta med vår handikappvagn och körhästen "Picasso" den 10  november 2001. Då skulle ett lopp som heter "Konung Carl XVI Gustavs  Silverhäst" (Kronprinsessan Victorias fond, Final), köras. Vi körde som  första ekipage i defileringen till loppet, med kusk, Ingrid Odenstad,  instruktör Clas Wachsner och medhjälpare Christer Grandin. "Ågesta  Ridskola" sponsrade vårt deltagande.
                    Polishästen "Utter" och  hans ryttare Ulla-Karin Karlsson, var på initiativ från medlemmar i klubben med  på luciafirandet år 2001, och hade en liten uppvisning i "Utters"  sätt att arbeta.

År 2002
                    Vi medverkade också med Karlo,  Picasso och den nya maratonvagnen i luciafirandet 2002. Tyvärr hade vi nu bara  en egen häst, Karlo, med på luciafirandet i år 2003, men vi fick låna ponnyn  Tage från gammelgårdens stall, så det blev ett uppskattat inslag i showen även  i år.
                    2002 10 21: Viktoriahästen:  Stockholms Handikappridklubb kunde efter lång tids sökande köpa en lämplig häst  till klubbens aktiva ryttare och kuskar. "Karlo", som är hans namn,  kommer från Holland, är tio år gammal, valack, brun med vit bläs och en  mankhöjd på ca 170cm. "Karlo" är tävlingskörd i enbett och par och  fungerar även bra som ridhäst. Vår förhoppning är nu att vi har fått en duktig  och mångsidig "handikapphäst". Vi vill tacka alla som gjort det  möjlig för oss att skaffa honom.
                  Utan "Viktoriahästfonden", familjen von Krusenstierna (Ågesta  Ridskola), Svenska Ridsportförbundets Handikappkommitté, SHRK:s styrelse och  många andra, hade det inte gått att genomföra införskaffandet av  "Viktoriahästen Karlo".

År 2004
                    Från hösten 2004 har vi en ny körhäst som egentligen var tänkt till Nicke  Pålssons fyrspann. Han heter Leon, är en brun valack född 1996 med mankhöjd 158  cm, och ser mycket fin ut.

År 2006
                    Kristina af Geijerstam som varit  klubbens grundare och eldsjäl, lämnar ett stort tomrum, som aldrig kan fyllas.  Saknaden kommer alltid att finnas kvar hos oss, som haft förmånen och glädjen  att känna henne. Kristinas stora önskan var att klubben skall bestå och ge  funktionshindrade i alla åldrar möjlighet att rida och köra häst. Vi får nu  alla hjälpas åt att uppfylla hennes önskan och fortsätta driva klubben i hennes  anda, där grunderna i klubbens strävanden skall vara att ge tillfällen till  trevlig samvaro och där medlemmarnas egna förutsättningar skall vara beaktade.
                  Ridningen rubriceras som  fritidsridning, alltså ej ren terapiridning, och äger rum i ridhus under  vintermånaderna, och i övrigt i den vackra och bilfria Ågestanaturen.  Instruktörer och medhjälpare har genomgått Sv. Ridsportförbundets  handikappledarutbildningar.